Bra lösenord till datorn ger hög säkerhet

Bra och säkert lösenord

All datoranvändning borde börja med att du tittar extra noga på hur din lösenord ser ut.
Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Bättre säkerhetsåtgärder hjälper till att skydda dig och din information. Du kanske har ett antivirus program eller en anti trojan program men en oskyddad dator? En oskyddad dator har man om man startat datorn och inte behöver logga in i den. Ett lösenord för din dator är första skyddet och den bästa och kostar dessutom inget. Ett lösenord i datorn förhindrar åtkomst från externa enheter som trådlösa och trådbundna nätverk samt internet så att man inte kan se dina filer eller få åtkomst till dina filer i datorn. Att ha ett lösenord till din dator är nog så underskattad säkerhetsåtgärd och det är fortfarande mycket vanligt att datoranvändarna inte har ett lösenord, vilket ger hackare möjligheter att på kortast möjliga tid ta över din dator eller i värsta fall få tillgång till dina bankkonton. Ett annat problem är att en hackare kan ta över din identitet och lura andra människor som tror att det är du som luras. Så ta mitt råd på allvar och skapa ett lösord till din dator och gör det NU.



Vad är ett bra lösenord?

Om du blir drabbad av intrångsförsök gör det svårt/inte värt tidsmässigt för en hackare eller hackergrupper genom att ha lösenord på allt som du kan ha lösenord på. Fråga dig alltid. Är det värt för en hackare att ta sig in i min dator? Oavsett vad, så gör livet surt/inte värt för en hackare genom att det ska ta lååååång tid att ta sig in i din dator. För faktum är att vill man ta sig in i en dator så kan man göra det också förr eller senare. Det handlar bara om tid. Tid är nämligen en hackers värsta fiende. En hackare backar oftast undan från hackningsförsök om han/hon märker att han måste ägna mycket tid åt det. Svårare är det att skydda sig mot organisationer eller grupper av hackers. Rimligen har fler datorer (hackers) som samarbetar att forcera en dator en rimlig chans att på kortare tid ta sig in i din dator.

Slumpmässigt lösenord

Nedan kan du använda slumpmässigt lösenordsgenerator. Lösenordet som skapas sparas inte utan endast visas för dig. Lösenordsgenerator skapar slumpmässigt lösenord med små (gemener) och stora (versaler) bokstäver utan åäö samt siffror. Dessutom med valfritt antal tecken (max 256 och minst 8 tecken) samt kontrollerar så att t.ex. O och 0 eller J och I inte förekommer i samma lösenord för att minimera felaktigheter vid inmatningen.

För att använda lösenordsgeneratorn:
skriv in antal tecken och tryck sedan på ”skapa lösenord” så är allt klart. Snabbt och säkert.

Antal tecken

Har du e-post konto från Hotmail / live / Msn?

–Då är du antagligen extra drabbad. Microsoft Hotmail och Google mail är kanske en av världens största e-post leverantörer med många miljoner användare. Microsoft har mycket bra tvåstegsverifiering för sina användare men det är ytterst få som använder det. Inte konstigt. Människor som har tvåstegsverifiering har oftast svårt att konfigurera e-post för mobil enheter och då kanske man drar sig undan för att göra en två stegs skydd. Ge inte upp. Om du har problem att konfigurera e-post i mobilen så har det oftast inte att göra med tvåstegsverifiering*.

* Vad är tvåstegsverifiering

Tvåstegsverifiering gör det svårare för en hackare att logga in på ditt konto, även om hackaren på något sätt har lyckats få tag på ditt lösenord. Om du aktiverar tvåstegsverifiering visas en extra sida varje gång du loggar in på en enhet som inte är betrodd. På den extra sidan uppmanas du ange en säkerhetskod för att logga in. Microsoft kan skicka en ny säkerhetskod till din telefon eller till din alternativa e-postadress, eller så kan du få en via en autentiseringsapp på din smartphone.

Hur vanligt är det att någon i världen försöker att gissa ditt lösenord för Hotmail e-post.?

Jag skulle säga att det är mycket vanligare än vad du tror. Jag har Hotmail och jag har intrångsförsök i medeltal en om dagen året in och året ut från olika håll i världen.



Gilla Datorproblem på Facebook. facebook.com/datorproblem