Varför får min dator blåskärm?
Som du ser på bilderna är detta inte acceptabelt att det ska se ut så här i en dator. Datorn är full med damm. Datorer med stora fläktar och många fläktar suger in dammet utifrån och lagrar dammet i datorn. All damm i datorn brukar lägga sig ner och man märker att mest damm finns längst ner i en dator. För att undvika damm i datorn så rekommenderar jag att du stänger av din dator när du inte använder den. Många datorer går ner i sparläge efter att man slutat använda datorn och fläktarna slutar att snurra. Då blir det mindre insug i datorn. Blir datorn aktiv igen så blåser dessa stora fläktar runt dammet i datorn. Dammet är så finkornigt att den täcker kylflänsar och andra viktiga komponenter som datorns processor. När dammet täpper till det viktiga dator komponenter och kretskortet så ökar datorns arbetstemperatur. Det är inte bra. Datorn älskar kyla. Ju kallare datorn är, desto bättre fungerar den.
Så vi kan konstatera att ju mer damm desto fler krascher och blåskärm får din dator. För varje krasch och blåskärm du utsätter din dator för så ökar riskerna för hårddisk fel och instabil Windows. Efter varje krasch så måste du scanna din hårddisk efter fel och låta datorn fixa hårddisk felen. Visst är det onödigt?
Hur gör man rent i en stationär dator?
Om du är händig och vet vad du gör så är det bästa sättet att blåsa bort dammet med särskild luft spray som finns i handeln. Den kostar runt 100 kronor men är effektiv och komprimerande luft trycket kommer åt mellan kylplattorna i t.ex. processorn. Jag sparar mina gamla tandborstar och dessa fungerar faktiskt perfekt för att ”avlägsna” bort stora dammtussar i trånga utrymmen som man sedan lätt kan blåsa bort eller dammsuga upp. Var vaksam på att vara jätte försiktig och se till att du avmagnetiserar dig från statisk energi genom att ta i datorhöljet på insidan när du ”meckar”.
Viktigt!
Blåskärm på en dator kan även uppstå av många andra saker men damm problemet är det vanligaste felet och lättast för nybörjare att hantera. Några andra orsaker till blå skärm kan också vara felaktiga minnesmoduler, Drivrutiner, BIOS uppgradering eller en trasig hårddisk. Du som är expert så rekommenderar jag dig att besöka denna sida för blåskärm fördjupning. Dock är den på engelska.